Svet

Konflikt medzi ľuďmi a divými zvieratami vedie k vyhynutiu afrických divých psov

Od Oberta Siamlandu

Kedysi sa po kontinente pohybovalo takmer 500 000 divých psov, ale teraz ich zostalo len 7 000.

Vzhľadom na to, že počet je značne znížený v dôsledku zasahovania poľnohospodárskou činnosťou, nedostatok genetických variácií a psinka ďalej ohrozujú plemeno.

African Wildlife Foundation (AWF) tvrdí, že fragmentácia biotopov a konflikt medzi ľuďmi a voľne žijúcimi zvieratami priviedli africké divé psy takmer k vyhynutiu.

„Potrebujeme váš prísľub zvýšiť povedomie o hrozbách pre tieto farebné mäsožravce,“ uviedla nadácia vo vyhlásení.

„Vo voľnej prírode ich zostalo len asi 6 600, ale AWF pracuje na zvýšení ich počtu rozširovaním nerušených lesných oblastí, kde sa psy môžu túlať, v spolupráci s farmármi na ochrane dobytka a podobne.

„Africké divé psy sú výkonní lovci s úspešnosťou lovu takmer 80 %. To z nich robí tretieho najproduktívnejšieho predátora vo voľnej prírode.“

O afrických divých psoch sa hovorí, že patria medzi najlepších troch najefektívnejších lovcov v Afrike a nachádzajú sa vo väčšine častí kontinentu okrem suchých púští na severe a hustých lesov južného cípu.

Ako jedno z mála spoločenských a hlasových zvierat, ktoré sa dnes potulujú po Zemi, bol africký divý pes nevyhnutným druhom na udržanie biodiverzity na afrických pláňach.

Africký divoký pes je od roku 1990 zaradený medzi ohrozené druhy a tento druh môže byť čoskoro zaradený medzi ohrozené druhy.

Ich zmenšujúci sa rozsah teraz leží v južnej časti kontinentu.

V Zimbabwe pytliaci ohrozujú divoké psy v národnom parku Hwange.

obmedzené pracovné príležitosti a zrážky, ktoré negatívne ovplyvňujú poľnohospodárske výnosy; Lov na mäso z kríkov sa v priebehu rokov stal populárnym ako spôsob obživy.

Výsledkom je, že pytliaci používajú drôtené siete, ktoré zabíjajú zvieratá bez rozdielu. Divoké psy sú obzvlášť zraniteľné voči zraneniam alebo úmrtiam v pasci, pretože pri love pokrývajú veľkú plochu a cestujú v priemere viac ako 12 míľ za deň.

READ  Oficiálne zverejniť spoločné stanovisko k Indonézii, Malajzii, Bruneji a Palestíne

Okrem pascí pytliaci niekedy otrávia vodné zdroje kyanidom.

Zvyčajne sa zameriavajú na slony pre svoje kly, ale v tomto procese zabíjajú množstvo iných druhov vrátane afrického divokého psa.

Rozsah výskytu afrického divokého psa, ako ho opisuje Medzinárodná únia na ochranu prírody, sa zo dňa na deň zmenšuje, pretože ľudia zasahujú do väčšej pôdy a tlačia zvieratá do menších, menej žiaducich území.

Ich veľké zaoblené uši pomáhajú uvoľňovať telesné teplo a líšia sa od svojich vlčích predkov.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close