Veda

SpaceX spustí misiu Starlink, pripravuje sa na odkotvenie posádky draka z ISS v pondelok – Spaceflight Now

Súborová fotografia Falconu 9 pred jeho misiou na doručenie satelitu Starlink. Obrázok: SpaceX.

SpaceX končí víkend dvojicou plánovaných štartov Falconu 9 z Floridy a Kalifornie a zároveň sa pripravuje na odstavenie posádky Dragon Endurance z Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Raketa Falcon 9 podporujúca misiu Starlink 6-43 má odštartovať z vesmírneho štartovacieho komplexu 40 (SLC-40) stanice Cape Canaveral Space Force Station o 19:05 EDT (2305 UTC). Do rastúcej konštelácie nízkej obežnej dráhy Zeme pridá 23 satelitov Starlink.

Predpoveď počasia 45th Weather Squadron ukazuje viac ako 95-percentnú šancu na priaznivé počasie pri štarte, bez ďalších rizikových kritérií uvedených ako položky sledovania.

Priamy prenos Spaceflight Now sa začne približne hodinu pred letom.

Booster prvého stupňa podporujúci túto misiu, chvostové číslo B1077, bude vypustený už po jedenásty raz. Predtým spustila misiu Crew-5, misiu Commercial Resupply Services 28 (CRS-28) a let Cygnus Northrop Grumman 20 (NG-20) k ISS.

Asi 8,5 minúty po štarte pristane posilňovač na drone SpaceX, „stačí si prečítať pokyny“. Bude to zatiaľ 74. pristátie a 218. pomocné pristátie na JRTI.

Misia prichádza v čase, keď sa NASA a SpaceX tiež zameriavajú na vypustenie prvej druhej generácie kozmickej lode Cargo Dragon smerujúcej na obežnú dráhu z SLC-40 koncom tohto mesiaca. Dátum spustenia nebol oznámený, ale bude prvým, kto použije novú prístupovú vežu pre posádku.

drak sa vracia domov

Zatiaľ čo SpaceX pracuje na misii Starlink 6-43 z Floridy a pripravuje sa na misiu Starlink 7-17 z Vandenberg Space Force Base v Kalifornii, spolupracuje s NASA na návrate kvarteta misií Crew-7 na ISS. pracovné.

Astronauti a kozmonauti sa formálne rozlúčili so zostávajúcimi členmi Expedície 70 počas ceremónie v nedeľu ráno, ktorá vyvrcholila ceremóniou zmeny velenia, na ktorej astronaut Európskej vesmírnej agentúry Andreas Mogensen odovzdal slávnostné kľúče ruskému kozmonautovi Olegovi Kononenkovi.

READ  Amsterdamské vlakové tunely ukazujú úžasné okná do minulosti

„Teraz ste prekonali predchádzajúci rekord a ste na dobrej ceste stráviť 1000 dní vo vesmíre. Nemyslím si, že môžem dať velenie do lepších rúk,''povedal Mogensen Kononenkovi.

Odblokovanie Crew Dragon Endurance je naplánované na pondelok 11. marca o 11:05 EDT (1505 UTC), pričom splashdown sa očakáva približne o 5:35 EDT (0935 UTC) v utorok 12. marca.

Related Articles

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close